Hoe herken je een rattenplaag?

Ratten. Weinig mensen zijn er fan van en het liefste heb je ze natuurlijk niet in je woning of kantoorpand. Ratten weten zich vaak goed verborgen houden. Ze zijn vliegensvlug en je ziet ze eigenlijk nauwelijks. Toch zijn er een aantal kenmerken die wijzen op een rattenplaag.

1. Rattenkeutels

De meest opvallende signalen van een rattenplaag: rattenkeutels. Ratten laten gemiddeld 40 keutels per dag achter. De keutels liggen vaak dicht bij elkaar. Spot je uitwerpselen die overal verspreid zijn? Dan heb je last van muizen, geen ratten. De keutels van ratten hebben verschillende vormen. Pindavormige keutels zijn van bruine ratten en banaanvormige van zwarte ratten. 

2. Buiksmeer

Ratten hebben slecht zicht waardoor ze steeds dezelfde routes langs plinten en muren nemen. Het vet en vuil op het lichaam van een rat laat vaak vegen en donkere plekken achter op oppervlakten of objecten. Komt u donkere, vieze plekken tegen in uw woning of bedrijfspand? Dan bestaat er een kans dat u last heeft van ratten of muizen.

3. Knaagschade

De tanden van ratten groeien erg hard. Ratten houden hun tanden kort en scherp door te knagen aan materialen, zoals aluminium, plastic, hout en beton. Je kunt knaagschade van ratten herkennen aan de vorm van twee evenwijdige groeven die circa 4 millimeter uit elkaar liggen. Ratten knagen namelijk graag ook aan kabels van elektriciteit en elektrische apparaten. Dit kan de schade aan uw kabels of apparaten veroorzaken en in het ergste geval brand.

4. Rattenhol

In de winter leeft de rioolrat, ofwel de bruine rat, vaak in huis, onder vloeren of tussen muren. De bruine rat staat erom bekend holen te graven en ondergrondse gangenstelsels te bouwen. Deze rattenholen vind je vaak naast een woning, bedrijfspand of schuur in de buurt van voedsel en water.

5. Rattennesten

Iets waar je het minste op zit te wachten: rattennesten. Bruine ratten bouwen hun nest vaak op een geborgen plaats; meestal in een kelder, buiten of onder een woning of bedrijfspand. 

Op zolder of in het dak produceren zwarte ratten hun rattennesten. De nesten van zwarte ratten worden gemaakt van verscheurd papier en textiel. Zwarte ratten baren 6 tot 10 jongen en hebben maximaal 6 nesten per jaar.

6. Poot- en staartafdrukken

In stoffige ruimtes laten ratten poot- en staartafdrukken achter. In vergelijking met de afdrukken van muizen, zijn de afdrukken van ratten vaak groter. Zwarte ratten lopen op hun tenen en bruine ratten op de bal van hun poot. Met het schijnen van een zaklamp kunt u duidelijk de sporen traceren. Wilt u controleren of de ratten nog steeds in uw woning of bedrijfspand zitten? Maak dan de vloer grondig schoon en strooi vervolgens een beetje bloem of talkpoeder op de plek. Controleer de volgende dag op loopsporen.

 

Heeft u het idee, na het lezen van deze 6 signalen, dat u te maken heeft met een rattenplaag? En wilt u iemand inschakelen voor de bestrijding van ratten? Dan kunt u direct contact opnemen met Martens Plaagdierpreventie, +31621640131. Bij spoed wordt u al binnen 24 uur geholpen om uw woning of bedrijfspand rattenvrij te maken.

Ongediertebestrijding
[brb_collection id="853"]