Muizennesten

Warmte en veiligheid is de basis voor muizen. Ze voelen zich gelukkig als ze een fijne plek hebben gevonden om een nest te bouwen. Muizen blijven dan ook het liefste zo dicht mogelijk bij het nest in de buurt. Verder dan vier meter van het nest gaan muizen vaak niet.

Hoe ziet een muizennest eruit?

Muizennesten zijn vaak rond van vorm. Rondom het muizennest liggen meestal muizenkeutels en etensresten. Een muizennest wordt gemaakt van afgeknaagd materiaal en gevonden restafval. Om deze reden is het is het afhankelijk van de omgeving waar de muis zijn nest bouwt. Een muizennest kan bijvoorbeeld gemaakt worden van papiersnippers, stukjes draad, isolatiemateriaal, stukjes textiel en ander huiselijk materiaal.

Waar zijn muizennesten verstopt?

In verschillende plekken in huis, of in kantoorpanden, kan een muis een nest bouwen. Keukenkastjes, zolders of tussen muren en vloeren worden gezien als geliefde plekken. De gootsteenkast en de voorraadkamer zijn ook populair onder de muizennesten. Belangrijk om te weten is dat een muizennest zich vaak dichtbij een voedselbron bevindt. Daarom komt het regelmatig voor dat men muizen in de keuken tegenkomt.

Muizensoorten en muizennesten

Een muis die een muizennest maakt is de huismuis. Zijn er genoeg insecten te vinden, dan kan het voorkomen dat de spitsmuis ook een nest in huis maakt. Daarnaast komen de woelmuis of bosmuis wel eens binnen om wat lekkers te halen, waarna ze weer het huis verlaten. Daarom komt een muizennest van deze twee soorten binnen in huis niet vaak voor.

Het muizennest van de huismuis bevindt zich vaak rondom plafonds, keukens en opslagplaatsen. Ze geven veel overlast en leven vooral in en rondom huizen.

Het muizennest van de bosmuis bevindt zich ondergronds. Dit type muis geeft weinig overlast. De bosmuizen leven vaak in bossen.

Het muizennest van de woelmuis (veldmuis) zit vaak diep onder de grond en geven weinig overlast. Deze muizen leven in weilanden. 

Het muizennest van de dwergmuis bevindt zich in hoge grassen en struiken. Ze geven weinig overlast en leven alleen buiten in groene omgevingen.

Het muizennest van de slaapmuis zit vaak in de bovenkruin (dichtbij de boomstam). Ze geven regelmatig overlast en leven in bomen, op zolders van huizen of boerderijen.

Plaagdierpreventie
[brb_collection id="853"]